Digitalisering af fjernvarmen – godt for miljøet og gevinsterne

I Svebølle-Viskinge Fjernvarmeselskab (SVF) har man valgt at digitalisere fjernvarmen for at få bugt med ledningstab, og det har vist sig at være en god business case. 

SVF blev stiftet i 1991 og har i dag 535 forbrugere, som de forsyner med fjernvarme. Alle forbrugerne er tilsluttet fjernevarmen via en fjernvarmeunit, som helt unikt vedligeholdes af SVF.  

SVF’s udfordringer 

Ligesom all de andre fjernevarmeselskaber i Danmark, kæmper SVF med et højt ledningsstab. SVF har siden sin spæde start haft fokus på ledningstab, og i begyndelsen lå dette tab på hele 39%. 

Sidenhen har SVF forsøgt sig med forskellige løsninger for at reducere dette ledningsstab, men kun med små procentvise forbedringer igennem årene. 

I 2015 havde SVF for eksempel udskiftet alle deres gamle målere og gik over til en ren Kamstrup løsning, men virksomheden manglede stadig ét vigtigt parameter: Overblik over hvad der skete hos forbrugerne. 

Vejen til en løsning 

Derfor indgik SVF i et samarbejde med ABB A/S om at få lavet dashboards, så de kunne følge med i, hvad der skete hos forbrugerne. Via deres Kamstrup løsning kunne SVF nu indsamle data fra målerne, som sidder hos forbrugerne og på timebasis følge med i, hvad der sker. 

SVF samlede over en periode data på alle deres installationer og fandt frem til en række områder, de kunne forbedre – specielt med henblik på at reducere ledningstab. 

I samarbejde med ENFOR fik SVF forbedret deres optimeringsværktøj for styring af fremløbstemperaturen. For yderligere at blive klogere på fjernvarmenettet besluttede SVF at indsamle data fra to af deres brønde og testede derfor LoraWAN udstyr for at indsamle den nødvendige data. 

Investeringen og tidshorisonten 

SVF købte derfor LoraWAN komponenter samt temperaturfølere og trykmålere, der kunne tilsluttes de kommunikationsenheder, som indsamlede data for dem. Strømforsyningen blev løst ved at købe to 12W motorcykelbatterier. Det hele blev installeret på ca. to arbejdsdage – alt sammen til en meget billig installationspris med udsigter til store mængder værdifuld data. 

SVF har totalt haft omkostninger på indkøb af software og hardware for ca. 280.000 kr., hvoraf de allerede hentede 145.000 kr. hjem i form af de energibesparelser, de fik solgt. Dertil vil SVF, med denne digitalisering af fjernevarmemålingerne, kunne reducere ledningstabet yderligere. 

Opnåede gevinster 

Samtidig har SVF opnået en årlig gevinst på ca. 100.000 kr., hvilket betyder, at virksomheden på lidt over et år har hentet hele investeringen hjem.  

I energi-branchen er det ikke unormalt, at man først ser sådanne gevinster efter 10 år fx ved omlægning til el-solceller. Dette bevidner, at SVF’s business case netop hører hjemme i dette års konkurrence om at blive kåret til Danmarks bedste business case og så endda som en grøn business case. 

Skal du deltage i dette års konference og se om denne grønne business case vinder? Så tilmeld dig eventen, helt gratis lige her.

Kender du en god business case, der er lige så god eller måske bedre end FSV’s? Så nominer din business case inden d. 15. oktober lige her.