Digitalisering af fjernvarmen – godt for miljøet og gevinsterne

I Svebølle-Viskinge Fjernvarmeselskab (SVF) har man valgt at digitalisere fjernvarmen for at få bugt med ledningstab, og det har vist sig at være en god business case. 

SVF blev stiftet i 1991 og har i dag 535 forbrugere, som de forsyner med fjernvarme. Alle forbrugerne er tilsluttet fjernevarmen via en fjernvarmeunit, som helt unikt vedligeholdes af SVF.  

SVF’s udfordringer 

Ligesom all de andre fjernevarmeselskaber i Danmark, kæmper SVF med et højt ledningsstab. SVF har siden sin spæde start haft fokus på ledningstab, og i begyndelsen lå dette tab på hele 39%. 

Sidenhen har SVF forsøgt sig med forskellige løsninger for at reducere dette ledningsstab, men kun med små procentvise forbedringer igennem årene. 

I 2015 havde SVF for eksempel udskiftet alle deres gamle målere og gik over til en ren Kamstrup løsning, men virksomheden manglede stadig ét vigtigt parameter: Overblik over hvad der skete hos forbrugerne. 

Vejen til en løsning 

Derfor indgik SVF i et samarbejde med ABB A/S om at få lavet dashboards, så de kunne følge med i, hvad der skete hos forbrugerne. Via deres Kamstrup løsning kunne SVF nu indsamle data fra målerne, som sidder hos forbrugerne og på timebasis følge med i, hvad der sker. 

SVF samlede over en periode data på alle deres installationer og fandt frem til en række områder, de kunne forbedre – specielt med henblik på at reducere ledningstab. 

I samarbejde med ENFOR fik SVF forbedret deres optimeringsværktøj for styring af fremløbstemperaturen. For yderligere at blive klogere på fjernvarmenettet besluttede SVF at indsamle data fra to af deres brønde og testede derfor LoraWAN udstyr for at indsamle den nødvendige data. 

Investeringen og tidshorisonten 

SVF købte derfor LoraWAN komponenter samt temperaturfølere og trykmålere, der kunne tilsluttes de kommunikationsenheder, som indsamlede data for dem. Strømforsyningen blev løst ved at købe to 12W motorcykelbatterier. Det hele blev installeret på ca. to arbejdsdage – alt sammen til en meget billig installationspris med udsigter til store mængder værdifuld data. 

SVF har totalt haft omkostninger på indkøb af software og hardware for ca. 280.000 kr., hvoraf de allerede hentede 145.000 kr. hjem i form af de energibesparelser, de fik solgt. Dertil vil SVF, med denne digitalisering af fjernevarmemålingerne, kunne reducere ledningstabet yderligere. 

Opnåede gevinster 

Samtidig har SVF opnået en årlig gevinst på ca. 100.000 kr., hvilket betyder, at virksomheden på lidt over et år har hentet hele investeringen hjem.  

I energi-branchen er det ikke unormalt, at man først ser sådanne gevinster efter 10 år fx ved omlægning til el-solceller. Dette bevidner, at SVF’s business case netop hører hjemme i dette års konkurrence om at blive kåret til Danmarks bedste business case og så endda som en grøn business case. 

Skal du deltage i dette års konference og se om denne grønne business case vinder? Så tilmeld dig eventen, helt gratis lige her.

Kender du en god business case, der er lige så god eller måske bedre end FSV’s? Så nominer din business case inden d. 15. oktober lige her.

Sønderlemmende kritik af statens IT-projekter: Urealistiske forventninger til milliongevinster

Rigsrevisionens beretning; kritik af statens IT-projekter

I fredags bragte Version2.dk artiklen; Sønderlemmende kritik af statens IT-projekter: Urealistiske forventninger til milliongevinster. Denne artikel var baseret på en ny beretning fra Rigsrevisionen om, at gevinstrealisering halter.

Det har initiativtager for “Danmarks bedste business case” og Head of EPICO Management Consultants, Martin J. Ernst, skrevet et blogindlæg om på Version2: https://www.version2.dk/blog/gevinstrealisering-halter-ikke-kun-staten-staar-lige-saa-slemt-private-1091322

Den er ikke kun gal i den offentlige sektor

Inden vi slår på den offentlige sektor for, at de ikke klarer sig særlig godt med gevinstrealiseringen, er det altid klogt at kigge indad først. For der er vist et ordsprog, der siger ned med sten og glashuse, og her må vi bare konstatere, at det går mindst lige så skidt med at realisere gevinsterne i den private sektor. Hvorvidt det er halvdelen eller en tredjedel af gevinsterne, som ikke realiseres, er der ingen grund til at skændes om – for det vigtige handler om, at vi bør se dette som et læringspotentiale, hvor vi alle står til at vinde og blive klogere.

Konferencen Danmarks bedste business case hylder de gode eksempler

Formålet med konferencen Danmarks bedste business case har netop været at hylde de gode eksempler og tage ved lære af dem! Vi gjorde det sidste år med stor succes, og vi gentager selvfølgelig konferencen i år den 3. november, med én lille ændring; vi kører hele konferencen online grundet – you guessed it, corona – og derfor er konferencen også helt ekstraordinært gratis i år.  

For at vende tilbage til det som hele blogindlægget startede med – Rigsrevisionens beretning – så er håbet med konferencen Danmark bedste business case, at vi sammen kan blive inspireret og tage ved lære af de gode eksempler, således at Rigsrevisionens beretning i fremtiden er langt mere positiv. Ses vi den 3. november, hvor vi hylder de bedste cases i Danmark og bliver klogere?

Hvis du har nogle gode eksempler, så hører vi gerne fra dig.

Du kan tilmelde dig konferencen Danmarks bedste business case her.

Se programmet for konferencen her.

Eller nominer en business case her.

Bomae – kundens business case

Bomae er en af dette års gode cases, som er med i kampen om at vinde titlen som Danmarks bedste business case til konferencen d. 3. november. 

Som du kan se i Bomaes nye kampagnevideo er virksomhedens navn en sammentrækning af bolig og mæglere, hvilket giver god mening, da Bomae er sat i verden for at hjælpe boligkøberne og ikke sælgerne. 

Bomae er derfor nomineret til Danmarks bedste business case, da virksomheden har det, vi vil kalde for ”kundens business case” – og hvad betyder det så egentlig? 

Helt enkelt er BoMae sat i verden for at sikre en bedre handel og i sidste ende, at køber får et bedre køb, alt sammen uden at køber ender med en endnu højere regning oven i selve boligkøbet. Bomae hjælper så at sige kunden med at realisere sine gevinster i form af sparring og forhandling med kunden og på vegne af kunden. Således skaber BoMae en merværdi for sine kunder – og det er ikke bare en salgsfloskel! 

Bomae formår i gennemsnit at forhandle afslag i prisen 30% bedre end hvad markedet generelt opnår – eller sagt mere simpelt: Hvis markedet har forhandlet 100.000 kr. i afslag på en bolig, så formår Bomae i gennemsnit at forhandle et afslag på 130.000 kr. udelukkende på boligens udbudspris. Samtidig sikrer Bomae også den bedst finansiering på selve boliglånet/købet, så kunden får den bedste handel hele vejen rundt.

BoMaes flotteste resultat – som de selv siger – ligger på 14,53% afslag i udbudsprisen på en bolig – og det må man da sige, er en gevinst, som kunden kan mærke. Der har altså vist sig at være en god business case i at realisere kundens gevinster og skabe en meget tydelig merværdi for kunden. 

Kender du en business case, som kan give Bomaes case kamp til stregen? Så skynd dig at nominér casen her inden d. 15. oktober. 

Vil du vide, hvem der vinder? Tilmeld dig selve konferencen lige her – det er gratis og online i år! 

Konferencen Danmarks bedste business case forsætter, men i online format

Vi havde alle håbet, at vi kunne mødes personligt, men desværre ville corona det anderledes – og det tager vi selvfølgelig alvorligt i EPICO.

Derfor rykker vi konferencen – Danmarks bedste business case – online i år, selvom vi sådan havde glædet os til at hylde de gode eksempler, netværke og blive inspireret sammen. Det kommer vi stadig til, det bliver bare hver for sig, online.

Da vi vælger at live streame eventen i år, har vi også valgt at gøre arrangementet gratis i år – du kan tilmelde dig lige her.

Programmet har heldigvis ikke ændret sig og du kan bl.a. høre …

Dennis Nørmark fortælle om …

Martin J. Ernst, som vil tale om …

Et oplæg om ved Jens Hornemann …

Læs meget mere om konferencen lige her.

Business casen skal ikke være pseudoarbejde

Er en business case bare pseudoarbejde, der ingen værdi skaber? Pseudoarbejde beskrives ofte som arbejde, der koster timer og ressourcer, men som ikke skaber nogen reel værdi – men hvornår er en business case så værdifuld, og hvornår er det pseudoarbejde? Ifølge Dennis Nørmark, forfatter, konsulent og antropolog, bliver business casen til pseudoarbejde, hvis man ikke får luget ud i varm luft og forvrængede forestillinger, om hvad der faktisk er brug for, men hvordan gør man så det? 

I sit indlæg vil Dennis Nørmark bl.a. argumentere for, at en god og velunderbygget business case ikke er pseudoarbejde, men at den netop er helt essentielt i forsøget på at undgå udsigtsløse projekter og initiativer. 

I sit oplæg stiller Dennis Nørmark også skarpt på hvornår en dårlig business case kan føre til pseudoarbejde, og hvordan man kan blotlægge det, som blot fører til mere tidspilde – netop ved at udføre grundige og veludførte afvejninger af omkostninger og gevinster. 

Dennis Nørmark er en kendt dansk antropolog, der debuterede, som forfatter med ”Det Virkelige Menneske”, som handler om menneskets grundlæggende natur. Han har i snart 20 år været kendt som en dygtig videnskabsformidler og med bogen ”Pseudoarbejde” trådte Dennis Nørmark for alvor ind på ledelsesscenen. Bogen, som Dennis Nørmark skrev sammen med filosoffen Anders Fogh Jensen, har ind til videre solgt over 25.000 eksemplarer. 

Læs mere om selve konferencen her, og husk at sikre din plads ved at købe billet lige her. 

Verdens bedste gin – ELG – som sponsorgave til årets “Danmarks bedste business case” konference

I år har vi ikke alene nye og spændende business cases med til jer, ELG gin er igen med som gavesponsor til dette års konference, og så endda med titlen, som en af verdens bedste gin! 

ELG GIN

ELG gin no. 1 er netop blevet kåret til at være en af verdens bedste gin 2020 af det anerkendte International Wine and Spirits Competition (IWSC). ELG gin destilleres nær Fredensborg ved Esrum sø og blev etableret i 2009, hvor virksomheden siden da har produceret akvavit, absint, marc, brandy og gin. 

Du kan læse meget mere om ELG gin lige her.

Billedet viser ELGs version af 007 cocktailen “Wesper Martini. Læse mere her.